May Day brunch: The food

11/05/2015

Tässä hieman jatkoa aikaisempaan vappupostaukseeni. Viimeksi oli aiheena kattaus, tällä kertaa lautaselle eksyneet herkut.

Olemme toteuttaneet vappubrunssin aina nyyttärimeiningillä. Jokainen tuo jotain kokkaustaitojensa rajoissa, eikä vastuu tarjoiluista jää kenenkään harteille yksin. Toimii! Aikaisempien vuosien menuita voi käydä kurkkaamassa täällä ja täällä.

Tällä kertaa tarjolla oli kvinoa-kukkakaalisalaattia, hummusta & vihanneksia, muna-pekonimuffinseja, sämpylöitä, leikkeleitä, juustoa, croissanteja & hilloa, lihapullia, pavlovaa, munkkeja sekä vaahtokarkkeja. Lisäksi vappuaattona tarjoiltiin parsasalaattia, jonka ohjeen ajattelin myös laittaa jakoon näiden muutaman muun lisäksi. Tänäkin vuonna kaikki herkut maistuivat, ja yrittipä eräs nappisilmäkin saada osansa tarjouluista...

Kvinoa-kukkakaalisalaatti

Kvinoa-kukkakaalisalaatti
ohje Glorian Ruoka & Viini 4/2014

2 dl kvinoaa
3 dl kasvislientä
2 pientä valkoista tai vihreää kukkakaalia
3 rkl öljyä
timjamia
sormisuolaa
mustapippuria myllystä
200 g vuohenjuustoa
2 dl paahdettuja macadamia-pähkinöitä
noin 6 dl salaatinlehtiä (rucola, vuonankaali...)
versosekoitusta
koristeeksi syötäviä kukkia
(itse laitoin myös retiisejä)

Huuhtele ja keitä kvinoa pakkauksen ohjeiden mukaisesti kasvisliemessä. Irrota kukkakaali nupuiksi ja paista nuput pannulla öljyssä timjamin kanssa rapeaksi (noin 5 minuuttia). Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita keskenään kypsä (hieman jäähtynyt) kvinoa, salaatinlehdet ja versot, kukkakaali, paahdetut pähkinät, vuohenjuusto ja koristele syötävillä kukilla.




Hummus
ohje Jamie Oliver

400 g liotettuja kikherneitä (säilytä neste)
1 tl tahinia
1 valkosipulin kynsi murskattuna
½ tl suolaa
3 rkl oliiviöljyä
1½–2 rkl sitruunamehua
koristeeksi paprikajauhetta ja korianteria

Huuhtele kikherneitä kylmässä vedessä ja laita blenderiin/monitoimikoneeseen. Lisää tahini, valkosipuli, suola ja 3½ rkl kikherneiden nestettä. Blendaa ja kaada öljy sekaan hiljalleen. Koristele paprikajauheella ja korianterinlehdillä.


Muna-pekonimuffinit / crustles quichettes (noin 20 kpl)
ohje Le Petit Paris – French finger food by Nathalie Benezet

voita vuokien voiteluun (mikäli et käytä silikonivuokaa)
300 g pekonia tai kinkkua, kuutioituna
3 munaa
3 munankeltuaista
250 ml kuohukermaa
suolaa ja mustapippuria myllystä
150 g Gruyère-juustoa raastettuna

Lämmitä uuni 180°. Voitele minimuffinsivuoka, mikäli et käytä silikonivuokaa. Paista pekonia tai kinkkua pannulla keskilämmöllä muutama minuutti, kunnes ne ovat rapeita. Jätä hetkeksi talouspaperin päälle lepäämään. Sekoita munat ja munankeltuaiset kulhossa. Lisää kerma ja sekoita tasaiseksi, mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele vuokien pohjalle pekonia ja kaada pekonin päälle munaseosta. Lisää päälimmäiseksi vielä juustoraastetta, ja paista uunissa 10–12 minuuttia, kunnes ovat hyytyneet ja pinta on kultaisen värinen.



Rapeat sämpylät (noin 16 isoa)

7½ dl vettä
1½ pss kuivahiivaa
1 rkl suolaa
1½ dl ruisjauhoja
1½ dl kaurahiutaleita
noin 9 dl vehnäjauhoja

Sekoita hiiva isossa (oikeasti, isossa) kulhossa lämpöiseen veteen. Lisää kuivat aineet ja sekoita puuromaiseksi. Peitä kulho leivinpaperilla ja -liinalla. Kohota yön yli jääkaapissa. Lusikoi kekoja pellille ja paista 230° noin 30 minuuttia. Älä peitä paistamisen jälkeen, jotta sämpylät pysyvät rapeina. Taikinaa voi säilyttää myös jääkaapissa muutaman päivän ja paistaa vaikka viikonloppuna molempina aamuina tuoreita sämpylöitä!

Parsakaali-kikhernesalaatti

Parsakaali-kikhernesalaatti
ohje Love and Lemons

nippu parsaa (itse käytin miniparsoja)
1½ dl herneitä
1½ dl kikherneitä huuhdeltuna
pari kourallista salaattia
muutama retiisi viipaloituna
1½ dl mozzarellaa paloina
kourallinen rouhittuja paahdettuja pistaaseja
(kourallinen ruohosipulia ja minttua)

kastike
kourallinen basilikaa ja minttua
1 pieni valkosipulin kynsi
1 rkl sitruunamehua ja hieman kuorta
1 rkl valkoviinietikkaa
2+ rkl oliviiöljyä
suolaa ja pippuria

Sekoita kastikkeen ainekset monitoimikoneessa tai mortellissa. Laita sivuun. Pilko parsa noin 2–3 cm paloiksi ja keitä niitä kiehuvassa suolavedessä noin 45 sekuntia. Laita heti sivuun jäähtymään jääveteen. Sekoita astiassa keskenään salaatinlehdet, parsa, herneet, kikherneet, retiisit ja mozzarella. Lisää pistaasit sekä yrtit. Lisää kastike salaattiin tai tarjoile se erillisessä astiassa.

2 comments:

  1. Ihanan näköistä ja upeita kuvia! Mahtava kevätpöytätunnelma :) Ja nappisilmä <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos Eveliina! Nappisilmä oli kyllä erittäin valppaana koko brunsseilun ajan, ja valtasinkin heti istumapaikan jonkun ihmishenkilön noustessa pöydän äärestä... ;)

      Delete

© Happy daysAll rights reserved