Vuosikatsaus 2018 (ja tarinat vuoden tykätyimpien kuvien takaa)

31/12/2018

Vuoden viimeinen päivä!

Tänään pitäisi osata tiivistää kulunut vuosi yhteen lauseeseen, pohtia suuria ja filosofoida menneitä. Itse en oikein tiedä mitä vuodesta sanoisin – se oli toisaalta oikein mukiinmenevä vuosi, mutta jotenkin samalla aika plaah. Se oli kehitystä parempaan verrattuna vuoden 2017 loppuun, mutta jäi kuitenkin kauas täydellisestä.

Tässä koosteena ajatuksia kuluneesta vuodesta perinteiseen tapaan. Poimin mukaan myös blogeissa kiertäneen postauskonseptin, jossa kerrotaan tarinat vuoden yhdeksän tykätyimmän Instagram-kuvan takaa.

Nyt alan pikkuhiljaa valmistautua illan hulinoihin – lähdemme paukkuarka Midi mukanamme ystäviemme luo istumaan rauhallista iltaa. (Taino, paikalla on yksivuotias, kaksi kissaa ja koira, katsotaan miten rauhallista siitä oikein tulee.)

Huikeaa vuoden vaihdetta kaikille ja kiitos seurastanne tänä vuonna!

Vuoden tykätyin kuva on otettu berliiniläisessä Funk You Natural Food -nimisessä kahvilassa Berliinin matkamme ekana päivänä. Kuvaa varten siirsin itseni, tyhjän kahvikuppini ja poikaystävän smoothien viereiseen pöytään ja leikin tekeväni töitä (tein kyllä reissulla töitä, mutta en juuri tuolla hetkellä). Kuvasta ei välity, kuinka järkyttynyt olin pienen aamupalamme hinnasta – taisimme maksaa siitä yhteensä yli 40 euroa...


1. Mitä sellaista teit kuluneen vuoden aikana, mitä et ole koskaan ennen tehnyt?
Kiipesin 2,6 kilometrin korkuiselle vuorelle ja vietin yön keski-suomalaisessa kansallispuistossa. Vietin kaikenkaikkiaan enemmän aikaa luonnossa, lähempänä luontoa, kuin aiemmin.

2. Oletko kyennyt pitämään itsellesi viime uutenavuotena tekemäsi lupaukset?
Vuosi sitten puhuin lempeydestä itseäni kohtaan, vähemmästä stressistä ja pidemmistä yöunista. En voi sanoa, että kaikki nämä olisivat toteutuneet niin hyvin kuin mielessäni toivoin, mutta onnekseni edes jollain tasolla pääsin näihin.

3. Tuliko elämääsi uusia ihmisiä viimeksi kuluneen vuoden aikana?
Olen tavannut viimeisen vuoden aikana paljon uusia huikeita tuttavuuksia, osa töiden, osa vapaa-ajan kautta. Kiitos heille kaikille!

4. Menetitkö ketään läheistäsi?
En tänä vuonna kokenut henkilökohtaista menetystä, mutta todistin erittäin läheltä läheisieni menetyksiä, ja surin heidän kanssaan.

5. Missä maissa vierailit?
Latviassa (Riika), Saksassa (Berliini), Yhdysvalloissa (New York), Itävallassa (alpit) sekä Italiassa (Umbria). Tähän väliin haluaisin kertoa jotain omista matkoistani ja hiilijalanjäljestä, mutta ehkä säästän aiheen toiseen postaukseen.

Tammikuun toisena julkaistu kuva meidän makuuhuoneen lukunurkkauksesta, jonka messinkisen valaisimen olin juuri muutama päivä aiemmin taistellut itselleni Tori.fi:stä. Olin etsinyt valaisinta kauan, ja moukan tuurilla löysin sellaisen myynnissä parin korttelin päässä. En ole tosin vieläkään saanut korjattua valaisimen katkaisijaa, vaan se täytyy sytyttää edelleen jatkojohdon pääkytkimestä...


6. Mitä sellaista toivoisit itsellesi, mitä et kuluneen vuoden aikana saanut?
Tietyllä tavoin toivoin hieman isompaa ja merkityksellisempää vuotta työprojektien osalta, mutta olen toisaalta ihan tyytyväinen näinkin.

7. Mikä päivämäärä kuluneelta vuodelta tulee aina muistuttamaan sinua tästä nimenomaisesta kaudesta?
Varmaankin 16.5., kun osallistuin luovuuden tulevaisuudesta kertovaan paneelikeskusteluun New Yorkin Soho Housessa.

8. Mikä oli suurin saavutuksesi kuluneen vuoden aikana?
Työrintamalla varmaankin juuri edellä mainittu, henkilökohtaisessa elämässä joidenkin ajatuspalasten loksahtaminen kohdalleen sen suhteen, millaista tulevaisuutta haluaisin itselleni rakentaa.

9. Mikä oli suurin pettymyksesi?
En muista kauhean montaa suurta omaa pettymystä, muistan kyllä olleeni pettynyt muihin ihmisiin kohdistuvien epäreilujen asioiden vuoksi.

10. Sairastitko tai loukkaannuitko?
En loukkaantunut onneksi, mutta kaikkea pientä ja ärsyttävää osui vuoden varrelle: muun muassa juurihoito, migreeniauran paluu ja vuoden viimeisten viikkojen tappajaflunssa.

Jaoin toukokuiselta New Yorkin työreissultamme vain pari kuvaa, ja toinen niistä oli tämä kuva meidän reissun Airbnb-asunnon makuuhuoneesta. Kämppä oli ihan huikea (kirjoitin siitä oman postauksenkin), ja nyt oikein naurattaa, miten samantyylinen tämä kuva on edellisen kotimme makuuhuone-kuvan kanssa.


11. Mikä oli paras ostoksesi?
Ostamisen vähentäminen oli yksi vuoden kantavista teemoista, mutta näin oikein vastuullisena valintana täytyy sanoa extempore-lentolippujen ostaminen New Yorkiin ja sitä kautta myös aiemmin mainittuun paneelikeskusteluun osallistuminen. Myös vaelluskengät ovat ostos, joka mieltäni lämmittää edelleen.

12. Kenen käytös pöyristytti sinua eniten?
En oikein keksinyt tähän ketään, joten ilmeisesti en ole joutunut vuoden aikana kovinkaan pöyristyttävän käytöksen kohteeksi.

13. Mihin käytit suurimman osan rahoistasi?
Luultavasti matkustamiseen sen extempore-Nykin matkan vuoksi... Lensin vuoden aikana kyllä harmistuttavan paljon, joten lentoliput ovat kyllä vieneet hyvän summan rahoista tavallisten vuokrien ja ruokien lisäksi.

14. Mistä ihan todella, todella innostuit?
Luonnosta ja sen lähellä olemisesta. Kesän jälkeen ei valehtelemattakaan kulu päivää, kun en ajattelisi joko vuorikiipeilyä, alppilaakson vuohia tai telttailua.

15. Mikä laulu tulee aina muistuttamaan sinua kuluneesta kaudesta?
Cigarettes After Sexin K.

Kaksi vuotta yksityisyrittäjyyttä napsahti täyteen, joten jaoin tietenkin selfien. Kuva ei kyllä todellakaan oltu otettu sinä päivänä, vaan noin vuosi aiemmin tultuani juuri kampaajalta. Olin niin ryytyneen näköinen tuona päivänä, ettei aito kuva tullut kyseeseenkään, ja halusin välttämättä laittaa feediini seuraavaksi naamakuvan.


16. Viime kauteen verrattuna, oletko
I onnellisempi vai onnettomampi: onnellisempi
II laihempi vai lihavampi: jouluruoan ja treenamattomuuden vuoksi varmasti lihavampi
III rikkaampi vai köyhempi: samoissa kuin aiemminkin

17. Mitä toivoisit tehneesi enemmän?
Viettänyt aikaa ystävien kanssa, luonnossa, nauraen.

18. Mitä toivoisit tehneesi vähemmän?
Selanneeni puhelinta.

19. Miten vietit joulua? Entä juhannusta?
Juhannuksena olimme länsirannikolla mökillä ystävien kanssa ja joulun vietin perinteiseen tapaan niin Naantalissa poikaystävän perheen parissa kuin omani parissa Lahdessa.

20. Rakastuitko kauden aikana?
Yhä enemmän.

Tämä on ehkä oma lempparini koko vuoden aika jaetuista kuvista. En päivittänyt reissulta Instagramia edes tarinoiden muodossa kuin ihan muutamalla, sillä jotenkin haluan edelleen "varjella" tätä lempipaikkaani maailmassa – en ole koskaan esimerkiksi merkannut kuvienoton tarkkaa sijaintia. Jälkikäteen jaoin viiden kuvan kuvarullan matkan parhaista paloista. Tämä ensimmäinen kuva on otettu matkan viimeisenä päivänä: ennen kuvanottoa olimme metsästäneet laaksosta geokätköjä ja tapelleet erään poikaystävän nälkäkiukun vuoksi. Lopulta olimme päätyneet syömään döner kebabia ja päätimme vielä käyttää päivän hissilippuoikeuden ja hakea tutulta huipulta yhden geokätkön. Pilvet olivat todella alhaalla ja ehdimme hakea kätkön ja ottaa kuvia juuri ennen kaatosateen alkamista.


21. Mikä oli lempitelkkariohjelmasi?
En muista mitä telkkaohjelmia katsottiin alkuvuonna, mutta syksyllä House of Cards, Narcos Mexico ja Better Call Saul ovat olleet iltojen vakiovieraita.

22. Vihaatko mitään tai ketään, jota et vihannut viime vuonna tähän aikaan?
En.

23. Mikä oli paras lukemasi kirja?
Olen lukenut harvinaisen vähän fyysisiä kirjoja, mutta kuunnellut BookBeatin kautta sitäkin enemmän. Jäin koukkuun Jo Nesbø:n Harry Hole -sarjaan, ja kuuntelin/luin kaikki kirjat kesään mennessä. Lisäksi mieleen ovat jääneet Nainen ikkunassa (A.J. Finn), Eleanorille kuuluu ihan hyvää (Gail Honeyman) sekä Minun tarinani (Michelle Obama).

24. Mikä oli suurin musiikillinen löytösi?
Olen viime vuosina kuunnellut jotenkin tosi vähän mitään musiikkia, saati uutta musiikkia.

25. Mitä halusit ja sait?
Rakkautta, upeita kokemuksia.

Tarkaavaiset huomaavat, että Midillä on tässä kuvassa ulkoiluvaljaat päällä. Olimme lähdössä pupen kanssa ulos, kun lattialla istuessani näin tämän kivan kuvakulman, ja päätin napata kuvan. Olin edellisenä päivänä käynyt tyhjentämässä Stellan ja Jarnon kirppiskasaa, ja sieltä ostanut meille tuon kukkatelineen sekä päiväpeittona toimivan käsinvalmistetun maton (joka oli tuotu jonkun ulkomaanreissun yhteydessä).


26. Mitä halusit, mutta et saanut?
Otettua itseäni niskasta kiinni tietyissä asioissa, esimerkiksi töihin liittyen.

27. Mikä oli vuoden paras elokuva?
Call me by your name sekä First man.

28. Mitä teit syntymäpäivänäsi ja paljonko täytit?
Täytin 29 ja vietin päivän kotosalla. Kävin torilla ja tein herkullista lounasta. Kuisma oli päivän töissä, mutta vei minut illalla Soiliin syömään. Jatkot vietettiin Bob the Robotin toimistolla :D

29. Mikä yksittäinen asia olisi tehnyt vuodestasi selvästi paremman ja onnellisemman?
Mun pojat, eli Kuisma ja Midi.

Olimme kesällä retkeilemässä Koloveden kansallispuistossa, joka oli maaginen paikka. Tämä kuva on napattu ennen iltauintia – olimme saaneet teltan pystyyn ja kävimme pulahtamassa hiet pois ennen iltaruoan syömistä.


30. Kuinka määrittelisit tyylisi kuluneen vuoden aikana?
Löysää ja pehmeää, eli paljon kashmir-neuleita ja huljuvia lahkeita.

31. Mikä piti sinut järjissäsi?
Luonnossa liikkuminen, ystävät.

32. Ketä julkkista himoitsit eniten?
Tämä on edelleen mun mielestä tosi outo kysymys :D

33. Mikä poliittinen tilanne tai tapahtuma liikutti sinua eniten?
Varmasti IPCC:n ilmastoraportin julkaisu ja sitä seuraama keskustelu. Odotan innolla/kauhulla tulevia vaaleja, mutta olen ylpeänä seurannut jo sitä kehitystä, mitä raportin julkaisun jälkeen osa yksilöistä ja yrityksistä ovat teheet.

Mietin tosi kauan, voinko postata Instagramiin kuvaa meidän tiskialtaasta. Meillä tuli kuitenkin juuri vuosi täyteen nykyisen kotimme kohtaamisesta, ja keittiö oli yksi mihin rakastuin asunnossa ensimmäisenä. Sitäpaitsi tässä kohdassa yleensä aloitan ja lopetan päiväni (aamiaisen valmistus ja keittiön siivous päivän päätteeksi aamua varten). Kukat olivat kesällä vakio tiskialtaan vierellä, mutta paljastan photoshopanneeni vähän tiskialtaan roiskejälkiä pois.


34. Ketä kaipasit?
Mummiani, yhä edelleen, sekä rakasta ystävääni Essiä, jonka kanssa olemme nähneet kuluneena vuonna aivan liian vähän!

35. Kuka oli paras tapaamasi ihminen?
Olen kohdannut monia mielenkiintoisia ihmisiä vuoden aikana, en osaa poimia heistä tällä hetkellä ketään.

36. Mikä tai kuka yllätti sinut kuluneena vuonna?
Niin monen ihmisen valmius tehdä enemmän tämän maapallon ja sen pelastamisen eteen. Tiedän asuvani viherkuplassa, mutta olen mykistynyt siitä, kuinka moni ihminen on tehnyt suuriakin tekoja esimerkiksi hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Tähän liittyen olen myös ylpeä vanhemmistani heidän kokeillessaan innokkaasti uusia kasvisruokia sekä poikaystävästäni, joka kiltisti syö kotona tekemääni kasvisruokaa, vaikka aina välillä kaipaileekin pihviään.

37. Mitä viisi asiaa asetat itsellesi tavoitteiksi ensi vuodelle? Nämä eivät ole uudenvuodenlupauksia vaan henkilökohtaisia tavoitteita.
Haluan elää elämääni yhä vastuullisemmin ja tasapainoisemmin. Haluan löytää tapoja elää täyttä elämää ilman, että sen seurauksena esimerkiksi hiilijalanjälkeni on suuri. Haluan viettää enemmän aikaa luonnossa ja nukkua useamman yön teltassa. Haluan myös työrintamalla jatkaa loppuvuonna asettamaani suuntaa ja kehittää tekemistäni tavoitteideni mukaisesti.Viimeisenä vuoden ensimmäinen kuva, klassinen punahuuliselfie. Tämäkään ei ollut sillä hetkellä otettu, mutta No fear -paita ja punahuuliasenne sopivat mielestäni vuoden ekaksi kuvaksi hyvin. Taustalla tietenkin liesituuletin, kuinka tyylikästä :D

No comments:

Post a Comment

© Happy daysAll rights reserved