Hieman vastuullisempia joululahjaideoita

04/12/2018

Malia Company scented candles

Enää 20 päivää jouluaattoon!

Ajattelin koota teille pienen vinkkilistan hieman vastuullisemmista joululahjaideoista – jotenkin aavistelen, että moni miettii näitä asioita juuri nyt. Meidän perheessä ei ole joululahjoja ostettu moneen vuoteen, mutta ymmärrän, etteivät kaikki halua lähteä täysin lahjattomalle linjalle. (Vaikka suosittelenkin lahjattoman joulun ehdottamista lähipiiriin! Vaikka rakastan antaa lahjoja, on lahjaton joulu vähentänyt stressiä ja rahanmenoa huomattavasti, ja olemme voineet keskittyä olennaiseen, eli yhdessäoloon, tunnelmointiin ja ruokaan.)

Tärkeintä lahjan hankkimisessa on kuitenkin se, että se on vastaanottajalle mieluisa, sopiva ja hyödyllinen. Näistä minunkaan ehdottamistani eivät kaikki varmasti sovi kaikille, ja lahja täytyykin miettiä aina sen saajaa ajatellen.

Pyrin kokoamaan tähän listaan hieman uudempia ideoita niiden ihan perinteisempien lisäksi. Toivottavasti ideoista on iloa!

Malia Company scented candlesEkologiset kynttilät
Hieman vastuullisemmin valmistetut kynttilät ovat ihana idea, varsinkin näin joulun alla. Luonnollisista raaka-aineista valmistetut kynttilät palavat yleensä puhtaammine ja ne on valmistettu uusiutuvista raaka-aineista (toisin sanoen, kynttilän jämän voi heittää biojätteeseen). Näissä kuvissa esiintyy Malia Companyn tuoksukynttilä, joka on valmistettu luonnollisista raaka-aineista (muun muassa soijasta ja eteerisistä öljyistä). Ne on suunniteltu Suomessa ja valmistettu Ranskan tuoksupääkaupungissa, Grassessa. Soft Cotton -kynttilän tuoksu on hurmaava, muttei liian voimakas.

Muita ekologisia kynttilöitä ovat esimerkiski Ekolon rypsiöljystä valmistetut kynttilät sekä helsinkiläisen Kaurilan Saunan pitsi- ja mehiläisvahakynttilät. Meillä kotona on ollut näitä kaikkia tänä syksynä testissä.

Vennerin ruokakassi
Ystäväni Tuulian perustama Venner on aina hyvä idea lahjaksi. Itse olisin todella otettu, mikäli minua varten suunnitellut lahjarahat olisi käytetty turhan tavaran sijasta hyvän tekemiseen – esimerkiksi terveellisen ruoan mahdollistamiseen vähävaraisille perheille. Tavallisen ruokakassien lisäksi Vennerillä voi 14.12. asti tilata jouluruokakassin, joka on suunniteltu eritysesti joulunajan ruokailuun. Ruokakassien hinnat alkavat 15 eurosta, ja ne toimitetaan Hope ry:n perheille Kauppahalli24:n toimittamina (poikkeuksena jouluruokakassi, jonka perheet hakevat itse Hopen tiloista). Me ollaan osettu Venneristä osittaisia ruokakasseja jo kahdesti, ja varmasti ostamme myös yhden jouluruokakassin.

Museokortti
Vuonna 2015 käyttöön tullut Museokortti on mielestäni nerokas keksintö – varsinkin jos on samanlainen museohaahuilija kuin minä! Meillä on ollut Museokortit nyt noin 11 kuukauden ajan, ja 68 euron hintainen kortti on maksanut itsensä jo takaisin museoiden pääsymaksuissa. (Museokortin uusiminen ensimmäisen vuoden jälkeen maksaa vain 59 euroa!) Ihana idea on myös ostaa Museokortit yhdessä sinulle ja läheisellesi, jotta voitte käydä museoissa myös yhdessä. Miten olisi joululahjaksi esimerkiksi Museokortti ja lupaus lähteä kerran kuussa museokäynnille?

Museokortti kattaa tällä hetkellä sisäänpääsyn 280 museoon ympäri Suomen, joten uusia näyttelyitä kyllä piisaa. (Ja mikä parasta, Museokortilla voit mennä vaikka viisi kertaa viikossa vain haahuilemaan Ateneumiin suomalaisten klassikoiden sekaan.)

Yhdessä savityökurssille
Yhteistä aikaa voit antaa lahjaksi myös ilmoittamalle läheisesi kanssasi savityökurssille. Me kävimme siskoni kanssa keväällä (omista pusseista maksettuna kylläkin) Savisiskojen workshopissa, ja nautimme molemmat siitä suunnattomasti. Myös Septaria järjestää erilaisia keramiikkakursseja. Parasta näissä tietenkin on, että omat tuotokset saa viedä mukanaan kotiin ihasteltaviksi!

Malia Company scented candles

Ekologinen lahjakortti
Lahjakortit ovat joululahjojen klassikko, mutta lahjakortissakin voi tehdä vastuullisemman valinnan. Entäpä jos tavaratalon lahjakortin sijaan hankkisit lahjaksi lahjakortin kotisiivoukseen, e-kirjojen pariin BookBeatiin tai vaikka luonnonkosmetiikkaa myyvään liikeeseen?

Kustomoitu tuotepaketti
Itse pidän myös pienten ekologisten tuotepakettien kokoamisesta lahjaksi. Näin on helppo myös tutustuttaa lahjansaajaa esimerkiski ympäristöll parempiin tuotevalintoihin sekä kodin että kosmetiikan osalta. Kokoa pakettiin esimerkiksi:
ekologisia kotimaisia pesuaineita, bamburättejä ja kestohevipusseja
– hemmeottelupaketti luonnonkosmetiikan kasvonaamiosta sekä edellä mainituista ekologisista kynttilöistä
– kotimaisen pienpaahtimon kahvia tai Teemaan teetä, vastuullista suklaata sekä kotimaista naku-hunajaa

Valmista työkaverille lounas
Sen sijaan että tarjoaisit työkaverillesi lounaan työpaikan läheisessä ravintolassa (omalla lounassetelilläsi, heh), mitä jos lupaisitkin valmistaa teille molemmille herkulliset ja maittavat lounaseväät, joita voitte nauttia yhdessä toimistolla? Itse valmistettu lounas on paljon henkilökohtaisempi kuin tutusta työpaikkaravintolasta tarjottu eväs, eikä kenekään tarvitse lähteä talven pakkaspäivinä pois toimiston lämmöstä.

Anna pistokas
Valmiin kukkapuskan tai jouluhorsman sijaan on ihana saada lahjaksi pistokas tarkkoine hoito-ohjeineen. Talvella pistokkaan kuljetuksessa täytyy toki olla varovainen paleltumien varalta, mutta oikeiden hoito-ohjeiden kanssa joululahja voi tuoda iloa vielä monia vuosia. Mikäli aikaa riittää, etsi kirpputoreilta tai second hand -kaupoista pistokkaalle kaunis ruukku, johon sen voi keväällä istuttaa.

No comments:

Post a Comment

© Happy daysAll rights reserved