Paluu Saksaan – viisi päivää Berliinissä

18/02/2018

Vietimme viime viikon Berliinissä.

Palasin Saksaan ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2010, kun isäni luovutti Saksan asuntomme avaimet. Tunne oli jännä, sillä olin todella innoissani palatessani toiseen "kotimaahani", mutta jännittynyt, sillä en ollut aiemmin käynyt Berliinissä. Olin kuullut, että se on todella erilainen kuin muu Saksa – tuntuisiko kaupunki silti kotoisalta?

No tuntui se. Berliini on jännittävä sekoitus sitä tuntemaani Saksaa aavistuksella Kööpenhaminaa ja Tukholmaa. Siellä oli myös häivähdys Riikaa, jossa vierailin loppiaisena.Seuraavaksi muutamia sekalaisia huomioitani Berliinistä.


Harmikseni huomasin saksankielisen puheentuottamisen heikenneen lähes pohjalukemiin vuosien varrella – 12 vuoden opiskelusta ei näköjään ole hyötyä, mikäli on lähes kuusi vuotta käyttämättä kyseistä kieltä. Ymmärrän saksaa kyllä hyvin, ja koomisesti kävinkin usean tarjoilijan tai muun asiakaspalvelijan kanssa keskustelua oudolla englannin ja saksan yhdistelmällä. Aiempiin kokemuksiini verraten Berliinissä puhuttiin englantia todella hyvin ja lähes kaikkialla.

Voisin hyvin kuvitella asuvani Berliinissä, ainakin jonkin aikaa. Saksalainen day-to-day life on jo tuttua nuoruudesta, ja Berliinin luova ilmapiiri kiinnostaa. Romantisoin mahdollisen Berliini-elämäni: istuisin vaihtelevasti Mitten kahviloissa ja ravintoloissa, kiertelisin museoissa viikottain ja tuottaisin luovempia töitä kuin ikinä. Todellisuudessa istuisin varmasti kotona sohvalla, kuten nyt Helsingissäkin.
Jos asuisin Berliinissä, tekisin kaikki ruokaostokseni luomukaupassa, Bio Companyssa, ja ostaisin vain paikallisten pienpaahtimoiden kahvia. Tekisin empiirisen testin, kuinka nopeasti voi kyllästyä saksalaisiin leipomotuotteisiin, bretzeleihin ja curry wurstiin (mit Pommes). Viimeiseen kyllästyisin varmasti ensimmäisenä, sillä en edes oikeastaan syö nykyään lihaa – ranskanperunoihin tuskin tulen kyllästymään ikinä.

Luuhaisin myös harva se päivä Walther Königin kirjakaupassa Burgstraßella. Eksyimme sinne aivan puolivahingossa toisen päivämme iltana, ja vietimme kirjakaupassa varmasti tunnin. Kauppa oli täynnä toinen toistaan kauniimpia ja kiinnostavampia teoksia, joita olisin voinut jäädä hypistelemään ikuisuuksiksi. Ostimme neljä kirjaa, jotka kaikki liittyivät jollain tavalla töihimme. Graafisen alan kirjoja saa Suomesta valitettavan vähän ja ne ovat kalliita – tämä kirjakauppa oli siis kuin dream come true!

Hotellimme (hotel AMANO, Auguststraße 43) sijaitsi Mittessä ja meidän mielestämme aivan huipulla paikalla. Yhteys lentokentälle oli hyvä, lähellä oli paljon U-Bahn -pysäkkejä, raitiovaunuja ja kävellenkin pääsi helposti museosaarelle ja vaikka Brandenburgin portille asti. Pidimme siitä, että alueella asuu "oikeita ihmisiä", eikä se ole vain business- ja hotellikeskittymä, lähellä oli paljon (siis PALJON) ravintoloita ja kahviloita, kauppoja ja gallerioita. Hotelli itsessään oli sekin vallan hyvä. Yhtä asiaa kuitenkin aloin miettimään – miksi hotelleissa huoneen koosta riippumatta ei ole ikinä tarpeeksi laskutilaa tavaroille?

Viisi päivää ei ollut läheskään tarpeeksi, sillä jäi vielä niin monta kahvilaa, ravintolaa, museota ja nähtävää koluamatta. Toivottavasti siis näemme Berliini vielä pian!Ota nämä paikat ylös:


Milch Halle Berlin
Auguststraße 50
Ihana kahvila hotellimme kulmilla, josta nappasin muutamana aamuna aamiaiset mukaan.

Funk You Natural Food
Rosenthaler Str. 23
Rosoisen trendikäs kahvila, jossa kahvin lisäksi aamiaisannoksia, salaatteja, smoothieta ja mehuja.

The Visit Coffee Roastery
Adalbertstraße 9
Kahvila ja paahtimo, josta saa myös syötävää (naapuripöydän shakshuka näytti todella herkulliselta). Tyylikäs sisustus – kahvilassa viihtyisi pidempäänkin vaikka töitä tehden. Me ostettiin mukaan myös kahvipapuja, joiden korkkaamista odotan innolla!

Mädchenitaliener
Alte Schönhauser Str. 12
Ihana pieni italialainen ravintola Mitten ostoskadun varrella. Astuimme sisään puolivahingossa ja saimme tuurilla pöydän – hetken kuluttua ovelle oli kertynyt jo pienoinen jono. Listalla enimmäkseen taidolla tehtyjä pasta-annoksia – en ole yhtä täydellistä pestopastaa syönyt ikinä!

Standard
Templiner Str. 7
Napolilaista pizzaa tarjolla! Todella suosittu paikka, joten ole ajoissa paikalla tai tee pöytävaraus.

acht&dreissig
Oranienburger Str. 38
Saksalaista ruokaa modernilla twistillä. Me söimme täällä pelkkiä tapaksia, koska halusimme molemmat maistaa about kaikkea.

Lass uns Freunde bleiben
Choriner Str. 12
Kahvila ja drinkkibaari, jossa nautiskelimme matkan parhaat cocktailit. Plussana tietenkin paikan ihana nimi.

Markthalle Neun
Eisenbahnstraße 42/43
Katettu kauppahalli, jossa niin pieniä kauppakojuja kuin ruokaa ja juomaakin. Tiistaisin ja perjantaisin järjestetään perinteiset markkinat ja torstaisin puolestaan vietetään street food -iltaa. Me söimme mehukkaat burgerit yhdestä kojusta ja kahvit hörpättiin toisesta.

Voo Store
Oranienstraße 24
Jos etsit vähän erikoisempaa vaatetta tai asustetta, täältä löytyy. Jonkin verran myös ajattomampia juttuja sekä lifestyle-tavaraa. Itse löysin täältä Acnen mohair-neuleen –60 %. Kaupan yhteydessä myös kahvila.

Overkill
Köpenicker Str. 195A (miehet), Köpenicker Str. 194 (naiset)
Tennaritaivas!

Soeur
Marienburger Str. 24
Tyylikäs vintage-liike, jossa muun muassa Acnea, Marc Jacobsia, Miu Miuta, Chloéta, Isabel Marantia, A.P.C:tä...

No comments:

Post a Comment

© Happy daysAll rights reserved