One morning

28/01/2016

Ei ole mikään salaisuus, että rauhalliset vapaapäivien aamut ovat mun juttu.

Viime kesänä ja syksynä en oikein jaksanut innostua ruoanlaitosta, mutta loppuvuotta kohden alkoi tehdä mieli taas enenevissä määrin hääriä keittiössä, testailla juttuja ja panostaa ruokailuun. Tämän innon seurauksena päätin eräs ilta, että huomenna on vapaapäivä, ja silloin syödään aamiaiseksi jotain ihan muuta kuin munakokkelia ja jugurttia.

Mutta koska halusin kuitenkin nukkua aamulla suht pitkään (kohdallani siis huikeasti kahdeksaan tai yhdeksään), päätin tehdä jotain, mitä voisin valmistella jo illalla.



Seuraavana aamuna pöydästä löytyikin hyväksi havaittua siemenleipää herkullisilla päällisillä, hedelmäistä chiavanukasta ja pressopannullinen kahvia. Kuulostaa lyhyeltä listalta, mutta tiesin tuon siemenleivän olevan todella tuhtia. Lisäksi kun päälle latoi kananmunaa, ei paljon muuta pöytään kaivattukaan.

Taustalle rauhallista aamumusiikkia ja käteen tulevan (nyt jo menneen) reissun matkaopas. Se aamu oli aika hyvä.



The life changing loaf of bread eli siemenleipä
ohje My New Roots

135 g auringonkukansiemeniä
90 g pellavansiemeniä
65 g hasselpähkinöitä ja/tai manteleita
145 g kaurahiutaleita
2 rkl chiasiemeniä
3 rkl psyllium-jauhetta
1 rkl merisuolaa
1 rkl vaahterasiirappia
3 rkl sulatettua kookosöljyä
350 ml vettä

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Mittaa toiseen astiaan vaahterasiirappi, vesi ja kookosöljy. Lisää nesteet kuiviin aineksiin, ja sekoita hyvin, kunnes kaikki kuivat ainekset ovat kostuneet ja taikinasta tulee paksuhkoa. Kaada seos leipävuokaan – jos käytät tavallista vuokaa, muista voidella se esimerkiksi kookosöljyllä (silikonivuokaa ei tarvitse voidella). Tasoita taikinan pinta ja anna vuoan seistä pöydällä huoneenlämmössä vähintään 2 tuntia – mielellään koko päivän tai yön yli.

Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Laita leipävuoka uunin keskitasolle ja paista 20 minuuttia. Ota leipä pois vuoasta, aseta se suoraan uuniritilälle ylösalaisin ja anna paistua vielä 30–40 minuuttia. Leipä on valmista, kun siitä kuuluu ontto ääni pohjaa koputtaessa. Anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.

Leipä säilyy tiiviissä paketissa viitisen päivää. Itse säilytän sitä jääkaapissa, mutta varmasti voi säilyttää huoneenlämmössäkin. Leivän voi myös pakastaa (vinkki: siivuta leipä valmiiksi ennen pakastamista).



Chiavanukas
2 annosta

3–4 rkl chia-siemeniä
2–3 dl mantelimaitoa tai muuta nestettä
jauhettua kanelia
vaniljajauhetta
pieni ripaus merisuolaa

mustikoita
passionhedelmää
kiiviä
persimonia

Sekoita keskenään chiasiemenet, mantelimaito ja mausteet (oman maun mukaan kanelia ja vaniljajauhetta). Anna siementen turvota usemapi tunti, tai esimerkiksi yön yli. Annostele turvonnut vanukas laseihin, kulhoihin tai muihin tarjouluastioihin, ja koristele mustikoilla, passionhedelmällä ja persimonilla.

2 comments:

  1. Nam, näyttää herkulta! Olen myös ihastunut siemenleipiin ja chia-vanukkaisiin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! Mä olen nyt vihdoin keksinyt muutaman tosi toimivan chia-vanukasreseptin, ja niillä tulee kyllä niin hyvää! :)

      Delete

© Happy daysAll rights reserved