Toscana photo diary pt. 2

19/09/2013

Italia-kuvakoosteen toisessa osassa ajattelin jakaa teille kuvia tiistain päiväretkeltä, kun suuntasimme vuokrataloltamme autoillamme etelään, ensin Sienaan ja sen jälkeen Volterraan. Tämä kyseinen tiistai tulee olemaan minulle aina päivä, kun voitin kaikki vähäisimmätkin autoiluun liittyvät pelkoni, vaikka olen tähänkin asti ollut suhteelisen itsevarma kuski! Voin nimittäin kertoa, etteivät italialaiset parkkihallit todellakaan ole niitä tilavampia... Volterran parkkihalli oli ehkä ahtain ikinä näkemäni, ja olin jo lähes varma että jäämme sinne jumiin loppuelämäksemme :D Ihmeen kautta saimme kuitenkin autot sieltä ulos (ylävitonen, Johanna!) ja pääsimme suuntaamaan kotiin... Parkkihallien lisäksi esimerkiksi Volterraan vievä tie oli kyllä aikamoinen: jyrkkä, kapea ja mutkainen (niin, ja edellämme ajoi ylileveä kaksiosainen tukkirekka)! Ajamani auto (Fiat 500 L 1,3 litraisella moottorilla) pääsi eteenpäin tiellä vain 1- ja 2-vaihteilla... Että Helsingin keskustassa ajaminen tuntuu tällä hetkellä lähes lasten leikiltä ;)

Mutta itse vierailemiimme kaupunkeihin! Siena oli mielestäni ehkäpä kaunein Toscanassa näkemäni kaupunki. Eikä ihme, sillä historiallinen keskusta onkin yksi Unescon maailmanperintäkohteista! Auton jätimme Via Esterna di Fontebrandalla sijaitsevaan parkkihalliin, jonka läheisyydestä (ZTL-alueen sisäpuolella) lähtivät rullaportaat suoraan duomon takapihalle. Sienassa suuntasimme ensimmäisenä Piazza del Campon laidalla olevaan gelato-kahvilaan, josta nappasimme päivän ensimmäiset jädet sekä espressot (sekä viereisestä kojusta yhden pizza-palan). Rakastan muuten italialaisten tapaa käydä hörppimässä pitkin päivää euron espressoja baaritiskeillä notkuen! Tämä tapa (sekä myös kahvin hinta ja laatu) myös Suomeen, kiitos!

Piazza del Campon jäätelöhetken jälkeen lähdimme köpöttelemään kohti duomoa, jota osa meistä kävikin sisällä asti ihastelemassa. Täytyy kyllä sanoa, että Sienan katedraali oli sisältä aikamoinen ilmestys, ja yksi hienoimpia, joita olen nähnyt! Lattioiden marmorilaatat, frescot, lasimaalaukset, seinien raitakuvioinnit ja pienet veistetyt yksityiskohdat saivat kyllä taas silmät pyörimään ihmetyksestä... Selviydyttyämme duomon aiheuttamasta hämmästelystä suuntasimme lounaalle lähellä olevaan (Via Stalloreggi) pizzeriaan, jossa omaan suuhuni upposi erittäin herkullinen pizza mozzarellasta, basilikasta ja tuoretomaatista.

Lounaan jälkeen lähdimme ajamaan kohti Volterraa, joka sijaitsee noin 60 kilometriä Sienasta länteen. Volterra oli yksi etruskien tärkeimmistä kaupungeista ja aika näyttävä keskiaikainen kaupunki. Alun perin idea Volterrassa käymisestä lähti ihan vitsinä, mutta viikko-ohjelmaa suunnitellessamme päätimme ihan oikeasti myös siellä pyörähtää! Sitä en tiedä oliko kaupunki kaikkien autolla liikkumisesta aiheutuneiden tunteiden arvoista, mutta reilun tunnin verran kiertelimme katuja ja hetkeksi istuimme myös Piazza del Priorin reunustan kahvilaan. Ja kaikille tiedoksi, sitä Twilightissa olevaa suihkulähdettä ei oikeasti ole olemassa, ihan vaan jos satutte sitä etsimään ympäri kylää. Sen lisäksi, että elokuvassa näkyvä suihkulähde oli lavaste, kuvattiin kohtaukset ihan toisessa kylässä! Turisti-infon työntekijän ilmeestä päätellen joku muukin on aiemmin kysellyt samaista aiheesta... Itsehän ei toki asiaa ihmetelty, tietenkään ;)

Tältä päivältä kamerassani suurin osa kuvista näytti olevan erilaisista kaduista ja taloista. Jokin tuossa toscanalaisessa rakennustyylissä, ikkunaluukuissa ja mutkittelevissa kapeissa kujissa näyttää viehättävän! Lisäksi jaksoin ihastella, miten talojen seinillä riippui paljon kaupunkien ja kaupunginosien lippuja, kaduilla oli kukka-asetelmia ja muutenkin yleisilme ainakin meidän vierailemissamme kylissä oli kovin siisti! Huoh, mistähän saataisiin Kallioon muutama tuollainen keskiaikainen mukulakivikatu...?


// The Tuesday of our Italian trip was spent in Siena and Volterra, both beautiful old cities. Talk about those buildings, alleys and window shutters...

No comments:

Post a Comment

© Happy daysAll rights reserved