On my plate: veggie chili

18/09/2013



Kaipasin taannoisen Italian matkan pasta- ja pizzaähkyjen sekä viimeviikonloppuisten rapujuhlien jälkeen jotain tuttua ja turvallista, ravintorikasta ja keholle hyvää tekevää kotiruokaa. Pyöräytinpä siis kolmen litran padallisen kasvischiliä! Tämä alkaa olemaan jo mun ja siskoni vakkarimössö, jota kilpaa kokkaillaan keittiöissämme. Selvää siis, että ruoka on kaikkea mahtavaa: edullinen, nopea laittaa, maittava ja HELPPO! Tulisuutta saa säädettyä oman maun mukaan, samoin sekaan heitettäviä ainesosia. Alkuperäisen (Jamie Oliverin) ohjeen mukaan pataan laitetaan paprikaa, kikherneitä ja mustapapuja, mutta paprikan voi hyvin korvata esimerkiksi kukkakaalilla tai kesäkurpitsalla! Välillä olen korvannut mustapavut kokonaan kidney-pavuilla, tällä kertaa laitoin 50:50. Ja ainiin, tämän padan ainekset on myös erittäin helppo saada kaikki luomuna!



Jamien kasvischili

1 tuore chili
1 sipuli
1 tl paahdettua paprikajauhetta
½ tl juustokuminan siemeniä
1-2 valkosipulin kynttä
1 iso nippu tuoretta korianteria
oliiviöljyä
2 paprikaa
noin 400 g kikherneitä (liotettu)
noin 400 g papuja (esim. musta- tai kidneypapuja, liotettuina)
noin 700 g tomaattimurskaa


Lorauta padan tai ison kasarin pohjalle oliiviöljyä ja lisää sinne hienonnettu chili, sipuli ja valkosipuli. Lisää joukkoon paprikajauhe ja hienonnetut koriantereiden varret (säilytä lehdet!). Mikäli sinulta löytyy food processor eli monitoimikone, voit hurauttaa kaikki tähän mennessä mainitut aineksen sen läpi ja lisätä massan pataan. Pyörittele aineksia hetki kuumassa padassa, ja lisää mukaan pilkotut paprikat (isohkoja paloja), (valutetut) kikherneet ja pavut, tomaattimurska sekä hieman suolaa ja pippuria. Sekoita hyvin ja anna muhia kannen alla vähintään 10 minuuttia. Lisää korianterin lehdet ja tarkista vielä suolan sekä pippurin määrä ennen tarjoilua - lisää mikäli tarve!

Chiliä voi tarjoilla esimerkiksi riisin kanssa tai burritojen täytteenä. Itse syön tämän yleensä jonkin kasvislisukkeen kanssa (vaikka kasvisruoka onkin jo itsessään), esimerkiksi korianteri-porkkanaraasteen tai kevyesti kuullotetun kesäkurpitsan kanssa. Tällä kertaa haudutin kaveriksi pannulla lehtikaalta. Chilille sopisi myös mainiosti jugurttipohjainen kastike, varsinkin jos chiliä eksyy pataan enemmän kuin olisi tarve ;)

2 comments:

  1. Kiitos reseptistä, menee varmasti kokeiluun joku päivä!! :) Tykkään meinaa hurjasti erilaisista pavuista mutta jostain syystä oon kovin "arka" kokkaamaan niistä mitään.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olepa hyvä vain! :) Itsekin olen oikein opetellut syömään papuja, ne kun ovat niin monipuolisia ja ravinteikkaita! Tämä oli yksi ensimmäisistä papuohjeista, joita kokeilin :)

      Delete

© Happy daysAll rights reserved